zondag 23 september 2012

Een kleurrijke halkast

Een paar weken geleden kreeg ik de vraag om een halkast te maken opgebouwd uit twee verschillende houtsoorten. Namelijk Amerikaans Noten en inlands Kersen,  twee tegenpolen qua kleur.
De man, een echte houtliefhebber had enkele jaren geleden twee stammen gekocht en laten verzagen, een stam Kersen en een stam inlands Noten.
Tijdens het drogen was het Notenhout dermate vervormd en gescheurd dat er niks anders opzat dan er brandhout van te maken. Geen enkel stukje was bruikbaar, ringscheuren, windbarsten, trekhout, etc, alle fouten die je in hout kan tegenkomen waren hier te vinden. Dit was een serieuze tegenslag, zeker omdat het hout een mooie donkere kleur had die je niet veel tegenkomt.
Als alternatief is er dan gekozen voor het Amerikaans Noten, qua kleur benaderde dit het dichtst de afgekeurde partij Noten.

Na wat meet en paswerk hebben we ervoor geopteerd om het frame te vervaardigen uit Kersen, de panelen uit het Amerikaans Noten. Eén uitzondering hier, het middenpaneel van de deur word ook Kersen.

Doordat alle hout op dezelfde dikte gezaagd werd, namelijk 28mm, was er wat kunst en vliegwerk nodig om optisch toch redelijk zware constructiedelen te verkrijgen.
Zo zijn de hoekstijlen van de kast in verstek verlijmd om een robuustere look te krijgen.
De afgewerkte kast word afgewerkt met "Woca masterolie" wat een matte en onderhoudsvriendelijke finish gaat geven.

Bijgaand wat plaatjes van de bouw.Alles begint met een plan.

Hout opdelen en schaven.

De eerste delen verlijmd.

Een profiel zagen, dit bij gebrek aan een gepaste frees.

Na het zaagwerk.

Het eindresultaat op zijn plaats.

Eerste framedeel verlijmd.

Detail van een verbinding.

En diezelfde verbinding afgewerkt.

Met dit als eindresultaat.

Eén zijde verlijmd.

Detail van de plint.

De klus vordert.

En het finale resultaat, een halkast.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten