maandag 3 september 2012

Na een wat rustigere periode terug aan de slag met allerlei projecten.

Eén van de eerste projecten was het snijden van een naambord. Dit in het kader van een Europees project waarbij men allerlei traditionele scheepsbouwtechnieken wil vastleggen op beeld. Het eindresultaat van dit alles zou dan een beeldbank moeten opleveren waar men deze technieken in terug vind. Hieruit kan dan materiaal samengesteld worden voor gebruik in het (technisch) onderwijs.
Het project heeft een klinkende naam meegekregen, namelijk "Traditional Maritime Skills" men vind dit alles terug op www.boat-building.org

Kwamen ondermeer in aanmerking om gefilmd te worden; branden van een huidgang, stroken van een schip, touw splitsen, mallen maken, inhouten plaatsen, naamborden snijden,etc..

Nu voor dit laatste punt moest er dus een naambord in wording gefilmd worden. Omdat je per letter mag rekenen op een half uurtje werk zou dit alles voor teveel filmwerk zorgen.
Daarom heb ik al een heel deel werk vooraf gedaan.

Hierbij dus een kleine selectie foto's om één en ander wat te verduidelijken. Het naambord is niet bedoeld om op een schip te plaatsen, het is louter decormateriaal. De gebruikte houtsoort is Noten met flink wat schade door houtboorders, maar voor dit doel was dat geen probleem.
De klus begint altijd met het zoeken naar een geschikt lettertype,  de hoogte van de tekst bepalen, en sjablonen maken om de letters op het hout te kunnen afschrijven. Daarna worden de letters met beitel en guts ingehakt en afgewerkt.


Letters afschrijven met sjabloon.Eerst het midden van de letter insnijden.Beginnen met uithakken en zuiver maken.


En na heel wat snij- hakwerk.Buiten de lijntjes kleuren, hier geen probleem.


Na een schuurbeurt alles in de olie, met het onderstaande als  eindresultaat.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten