woensdag 10 oktober 2012

Een nieuw uithangbord.

De loods waar onze vzw. gevestigd is lijkt op een strakke grijze doos en zonder enige aanduiding over wat er binnen gebeurt. Voor onbekenden is het totaal niet duidelijk wie of wat daar huist.
Tijdens één van onze palavers werd dan ook het idee geopperd om daar eens wat aan te doen. Nou, het eerste waar je dan mee op de proppen komt is het plaatsen van een groot bord. Groot, omdat die grijze doos ook niet minnetjes is, daarom maar ineens geopteerd voor letters van 250mm hoog. Daar kan je niet naast kijken:-) Maar grote letters gebruiken impliceert ook dat het hout voldoende groot moet zijn om de volledige tekst erop te krijgen.
Nu is er op een restauratiewerf voor varend erfgoed altijd wel hout beschikbaar. Een afgekeurde Eiken huidgang zorgde voor het uitgangsmateriaal, zo kreeg ik ineens een groot werkoppervlak.
Hierna kon begonnen worden met het bepalen van het lettertype, de letters afschrijven op het hout, er zorg voor dragend dat de verdeling op het hout ook mooi strookt.
De volgende fase was het snijden van de letters, dit word wel snijden genoemd, maar in de praktijk was het hakken, hier is het formaat van de letters debet aan. Hoe groter de letter hoe dieper deze in het hout komt te liggen. In dit geval zijn alle letters ongeveer 12mm diep uitgehakt. Die wis je niet meer uit.
Elke letter werd behandeld als een onafhankelijk werkstuk, benodigde werktijd per letter ongeveer 1/2 à 1 uur.
De som van deze klusjes werd dan uiteindelijk een leesbare tekst. Daarna werden de letters ingekleurd, dat verhoogt de leesbaarheid, het geheel word nu afgewerkt met Tungolie.

Bijgaand wat foto's van de klus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten