vrijdag 24 mei 2013

Eindelijk wat tijd gevonden om ons verhaal verder te zetten. Na het plaatsen van de tandwielen was de volgende klus het verbinden van de draaias met de dwarsslede, dit via de tandwielen en een stalen kabel.
Omdat een stalen kabel nu éénmaal een geleiding nodig heeft, maar enkele geleidewielen gedraaid uit Trespa, De wielen aan de linker kant van de draaibank (kant tandwielen) moeten verstelbaar zijn,  de kabel volgt voor het spiraalfrezen een ander traject dan bij het schroefdraadfrezen. Dankzij een zware stalen as en een paar geleidebussen was dit probleem snel opgelost. Reste dan nog enkel het probleem om de stalen kabel op spanning te zetten. Hiervoor heb ik een kleine winch gebouwd die vastgeschroefd op de dwarsslede staat. Met het toepassen van winch in de ombouw sla ik twee vliegen in één klap, de kabel op lengte draaien, en nadien op spanning zetten. Bij het frezen van spiralen is de kabel een stuk langer dan bij het schroefdraadfrezen, dit verschil word nu weg gewerkt met de winch.

Eens de koppeling tussen draaias en slede een feit was kwam de volgende fase aan de beurt, het maken van een verdeelkop om spiralen te kunnen frezen. Met een verdeelkop kan ik een aantal spiralen (2-3-4-6-8-12) mooi verdelen op de omtrek van een willekeurige cilinder. Eén spiraal is er geen, daarom worden er meestal meerdere spiralen gefreesd, zo komen die mooi dicht naast elkaar te liggen.
De kop bestaat uit een verdeelschijf met 24 tanden, en een stift om de as te kunnen blokkeren op één van deze punten. Verder is er ook een stalen poulie nodig waar de staalkabel over loopt.
Al bij al was deze klus snel geklaard, en konden de eerste spiralen gefreesd worden.

Eén probleem echter, de verdeelschijf bleek bij nader inzien maar 23 tanden te tellen, oeps! Dat werkt dus niet. Dit is te zien op de zesde foto, de spiralen worden niet mooi verdeelt over de omtrek.
Daarom maar snel een ander exemplaar gezaagd, deze maal wel met 24 tanden.

Bijgaand nog wat plaatjes.Trespa geleidewielen

De wielen geplaatst

De mini winch

De verdeelkop voor de spiralen

De eerste test

Het frezen in uitvoering

Spiralen,

En nog meer spiralen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten