zondag 12 februari 2012

Gisteren de voorlopig laatste hand gelegd aan de trapdraaibank, alle losse eindjes zijn weggewerkt.
Wanneer de rest van het staalwerk arriveert zou dit moeten resulteren in een werkende machine, ben benieuwd.

De laatste klusjes waren wat van alles, gaande van het verder afwerken van de leunspaanhouder,  het vervaardigen van twee leunspanen, met bijhorende klemhendels, een een gedraaid knopje uit Pruimen voor op een van de hendels. De spreekwoordelijke kers op de taart, de kleur is dan ook niet willekeurig gekozen:-)

Ondanks de koude toch maar een tweede laag lijnolie aangebracht, het droogproces gaat dan wel wat trager, maar ik heb tijd om de boel te laten drogen.

Na nog wat speurwerk naar bestaande trapdraaibanken, en de daarbij gebruikte overbrengingsverhoudingen, toch maar besloten om deze op mijn trapdraaibank aan te passen. Oorspronkelijk had ik hier een ratio van 1 op 6 voor ogen, maar ga deze nu opwaarderen naar een ratio van 1 op 10.
Dit zou moeten resulteren in een sneller roterend werkstuk, wat dan weer als gevolg heeft dat het verspanen sneller gaat verlopen en ik een mooier oppervlak in de plaats krijg.

Nu is aanpassen een groot woord voor een klein klusje, het houd namelijk in dat ik bij de bovenste riemschijf de diameter verklein, 100mm word nu 60mm, maar door deze ingreep word de rotatiesnelheid bijna verdubbeld.
Binnen enkele weken gaat een reële test moeten uitwijzen of de ingreep noodzakelijk was of niet, dat word nog spannend.Bevestiging van het metaalwerk op de  leunspaanhouder.

Twee nieuwe leunspanen in aanbouw.

De leunspaan op zijn plaats.


En de kers op taart is ook geplaatst.Geen opmerkingen:

Een reactie posten