donderdag 24 mei 2012Verleden week voor onze maritieme bibliotheek nog een leestafel ineen geknutseld uit wat afval.
Het schaaldeel is het boveneind van een Eiken stam, daar werd tijdens de groei de top gesplitst, er ontstond een gaffel. 
Deze gaffel is er de oorzaak van dat het hout zo een ongewone tekening laat zien en het is tevens de reden dat het hout gespaard is van de kachel.

Het koste wel enkele druppels zweet om het geheel op te schaven met een voorloper, maar het harde werk werd beloond door de fraaie tekening die stilaan tevoorschijn kwam.
Doordat het schaaldeel een kleine cm scheluw stond was er wel wat schaafwerk om dit te corrigeren.

De barst in het blad heb ik gefixeerd met twee zwaluwstaarten uit Kerselaar.

De poten zijn gedraaid uit afval van Eiken spanten, bovenaan voorzien van een forse pen die past in een dito boring (50mm diameter) en vastgezet met een wig. Hier wel altijd letten op de draadrichting. Enkele de wiggen hebben een likje lijm mee gekregen, de poten zitten vast door de klemming van de wiggen.

Alles is eerder ruw afgewerkt, analoog met de afwerking van de oude platbodems. 
En om volledig in stijl te blijven is alles afgewerkt met de nodige lagen lijnolie.

Enkele afmetingen, blad 40mm dikte, breedte loopt van 750mm naar 650mm, terwijl de lengte uitkomt op 1700mm. De totale hoogte is 700mm geworden, de taps toelopende poten meten bovenaan 75mm, onderaan versmallen ze naar 50mm. 

Ik heb er te laat aan gedacht om foto's te maken van het hele proces, maar het eindresultaat is vastgelegd op een beelddrager :D Bij deze dus de prentjes van het afgewerkte product.Een grote barst gefixeerd met twee zwaluwstaarten.

De fraaie tekening van het blad.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten