zaterdag 4 februari 2012

Nadat het metaalwerk geplaatst was kon ik de diverse Grenen onderdelen een authentiek kleurtje geven,  dat maakt al direct een wereld van verschil, het lijkt net echt:-)))

Ook de bovenste poulie gedraaid, en al eens gemonteerd met een provisorische as, nu kan ik de lengte van de drijfriem opmeten en bestellen.
Als volgend punt op de agenda, het bouwen en plaatsen van de trapper, het primaire deel van de aandrijving, en het onderdeel waar dit type draaibank zijn naam aan te danken heeft.
Tezelfdertijd ook de basis voor de leunspanhouder gemonteerd, en een passende spanner gefabriceerd met een oude moer, een stukje draadeind, en een onthoofde houtbout. Daar moet ik nog enkel een handvatje voor draaien. Heb al een mooi stukje Pruimen opzij gelegd hiervoor.

Als laatste job vandaag alles al eens in de lijnolie gezet, de eerste laag van de vele die er op moeten komen. Met een droogtijd van enkele weken per laag gaat dit een langdurige job worden.  Maar het is nog altijd één van de beste producten om het hout te stabiliseren. Het verhinderd snelle schommelingen in de vochtigheidsgraad van het hout, en dus ook het werken het hout.

Bijgaand nog wat foto's van de bouw tot hier toe.

Met een kleurtje ziet het geheel er direct al heel wat authentieker  uit.

Detail van de achterbalk, met wig en afgerond uiteinde.

De beide aandrijfwielen provisorisch geplaatst. 

De basis voor de leunspaanhouder met spanner.

Zover zijn we gevorderd, het lijstje met "te doen" punten begint aardig te korten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten