vrijdag 27 januari 2012

Vandaag een stapje verder gezet met de bouw van de trapdraaibank, het onderstel zit (voorlopig) in elkaar.
Quasi alle verbindingen zijn gemaakt, ik kon de boel dus een eerste maal samenbouwen. Op ware grootte zie je nu éénmaal meer dan op papier.
Omdat de bank regelmatig op verplaatsing zal gaan is een demontabel geheel wel zo prettig, daarom worden de verbindingen allemaal opgesloten met wiggen, op sommige plaatsen worden dat stalen exemplaren, op andere plaatsen zijn het houten wiggen geworden. Als houtsoort heb ik hier geopteerd voor Robinia, een harde en taaie houtsoort, die kan tegen een stootje, of een hamerslag.

En nog wat foto's van het resultaat tot nu toe.

 De steekschoren afschrijven.

 Alle puzzelstukjes bij elkaar.

 Pennen slaan, machinaal een fluitje van een cent.

 De gewigde verbindingen onderaan de voet.

En, het voorlopige eindresultaat.

Het ziet er nog wat magertjes uit, maar eens de aandrijfwielen en krukas geplaatst zijn ga je al een heel ander beeld te zien krijgen.
De volgende stap word nu het aanbrengen van alle boringen en uitsparingen in de diverse onderdelen, nodig voor de lagering van de bewegende delen. Hierbij is het van groot belang dat alles mooi in lijn komt te staan. Dat word meten en passen, een herkansing is er niet bij, het moet van de eerste maal kloppen.







zondag 22 januari 2012

Houtbouw op een andere manier.


Deze aflevering heb ik al tientallen malen bekeken zonder mij een ogenblik te vervelen.  Het is een andere  manier van bouwen, veel dichter naar de natuur, en milieuvriendelijk op de koop toe. (klik op de titel bovenaan)

Veel kijkplezier,
Eens de werktekening een feit, wat wil zeggen, dat op papier tenminste, alle problemen opgelost zijn, kan de bouw aangevangen worden.

Als bouwmateriaal heb ik gekozen voor Eik en Grenen kernhout. De eerste houtsoort voor de aandrijving, de aandrijfwielen dus.  Het Grenen kernhout voor de rest, met hier en daar een accentje in Peren.


Hier de definitieve werktekening, HET plan met alle afmetingen en constructiedetails, niet alleen het hout, maar ook alle ijzerbeslag zoals de hoofdas, tegencenter, en leunspaanhouder, en de toe te passen lagering voor de roterende delen.

De bouw ben ik gestart met het imposantste onderdeel, het vlieg- aandrijfwiel, 600mm diameter, 90mm breed, en 17kg zwaar. Gewicht wat ik nodig heb voor de vliegwielwerking, door de aandrijving met krukas zit er in de beweging altijd een dood punt. Dit dode punt word overwonnen door de vliegwielwerking van het aandrijfwiel.

Het aandrijfwiel is opgebouwd uit 6 segmenten, met 6 spaken verbonden met de bos, of as van het wiel.
Voor de bouw van dit wiel kon ik dankbaar gebruik maken van mijn kopdraaibank, zo kon ik het wiel in één opspanning op maat draaien:-))







 Hierbij wat foto's van de productie van het aandrijfwiel, van start tot finish, het eerste onderdeel is nu een feit. De volgende stap word de bouw van het draaibed met onderstel.



Nu het eerste berichtje een feit is kunnen we van start gaan.

Het eerste project dat hier de revue gaat passeren is de bouw van een trapdraaibank.  Het is een idee waar ik al jaren op loop te broeden, en waar ik ook al heel wat tijd ingestoken heb met het verzamelen van informatie, bezoeken aan musea, etc.
Al deze indrukken hebben zich enkele weken geleden vertaald in een schets, waarin ik de uiteindelijke vorm en afmetingen heb vastgelegd. De volgende stap was een werktekening, met alle relevante afmetingen en constructiedetails erop.
Aan de hand van deze werktekening gaat het gebeuren, de bouw gaat definitief van start.




De basis was deze schets,  alle opgedane indrukken verzameld op één stuk papier. Wat eens gebouwd een werkbare machine zou moeten opleveren:-)))


Dit plaatje genomen in het MOT te Grimbergen was de grootste inspiratiebron om van start te gaan met de bouw van een trapdraaibank.





zaterdag 21 januari 2012

De eerste regel tekst op mijn nieuwe blog staat erop:-)))